Viharjelzés statisztikák

Ez az oldal nem a mellébeszélésről szól, hogy ez vagy az volt várható, meg az előrejelzés szerint lehetett volna nagyobb szél is, nem lehetett pontosan megjósolni stb. ... Annyi van itt feketén-fehéren, hogy x ideig volt viharjelzés, és ennek az időnek csak a töredéke alatt fújt olyan erősségű szél, ami a viharjelzést indokolttá tette volna. Utólag egyértelműen megállapítható, hogy nagyjából 8-szor annyi ideig volt viharjelzés, mint amennyit kellett volna legyen. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy átlagos két hetes nyaralás alatt 17 órányi viharjelzés lett volna jogos, ezzel szemben majdnem 6 napig volt viharjelzés. Tehát két hétből hat napig volt akadályozva az, aki csónakkal szeretett volna hajózni.

Az eredeti elképzelésem az volt, (és még nem adtam fel,) hogy ezen az oldalon a Meteorológiai Szolgálat által közölt széladatok és viharjelzés adatok alapján működő lekérdezés lesz, amely többféle beállítással tudná megjeleníteni a szél és viharjelzés adatait. De idáig nem találtam embert, aki segítene az elkészítésében. Ezért excelben készítettem négy grafikont, amelyek valamennyire szemléltetik a szél és viharjelzés arányát.

A meteorológia oldalán 10 percenként frissülnek az adatok. A grafikonok feletti számok azt mutatják, hogy az adatok között hány db felel meg a feltételnek, tehát ha ott 6 szerepelne az a valóságban 1 órát jelent, ha 120 szerepel az 20 órát jelent ...

Jogos elsőfok (jogos másodfok) az az eset, amikor viharjelzés volt és a széllökés meghaladta a viharjelzés határértékét, elsőfok esetében a 40 km/ó-t, másodfoknál a 60 km/ó-t. Nem jogosnak azok az esetek minősülnek, amikor viharjelzés volt érvényben, de a széllökés nem érte el a határértéket.
Ebből adódik egy kis pontatlanság, ugyanis amikor másodfokú jelzés volt érvényben és a szél 40 km/ó és 60 km/ó között volt, akkor az nem jogos másodfokként jelenik meg a grafikonon, és nem elsőfokként, tehát ránézésre kevesebb olyan időszak van amikor elsőfokú jelzésnek kellett volna lennie, mint ahogy az a valóságban előfordult.
Egy másik hiányosság, hogy lehetne úgy vizsgálni, hogy ha mondjuk a következő 30 percben (60 percben ...) volt a határértéket meghaladó széllökés, akkor jogos, hogy már korábban érvénybe lépjen a viharjelzés. Jelen grafikonok nem így készültek, itt mindig az adott pillanat viharjelzését hasonlítjuk az adott pillanatban fújó szélhez.
Először következik három grafikon a három medence egy-egy településének adataival.

Balatonfüred

Balatonmáriafürdő

Zánka

A következő grafikon nem törődik a viharjelzéssel, csak a széladatokból készült. Azt mutatja, hogy Zánkán 2012-ben milyen arányban lett volna jogos a viharjelzés. Összehasonlítva a felette lévő grafikonnal látható, hogy míg a valóságban az idő 5%-ában lett volna jogos első- vagy másodfokú viharjelzés és 95%-ban alapon kellett volna legyen, addig az idő 14%-ában másodfok volt, 25%-ban elsőfok és csak az idő 61%-ában volt alapon a jelzőrendszer.

Zánka helyesen