Scharenkreuzer - Schärenkreuzer - Skerry Cruiser - Square Metre Yacht

Magamról

A kezdet a szokásos: kora gyermekkorom óta szeretem a hajókat, nem tudom miért. Aztán 18 éves korom körül volt egy finn jollém. Egyszer decket is cseréltem rajta. (Azt hiszem nem volt túl szakszerű a dolog, ma már sok mindent másképp csinálnék.)

2004 őszén vettem egy félig roncs állapotú fa kalózt. Az előző tulajdonos sok évvel azelőtt belekezdett a javításába, a decket le is vette róla, aztán elmaradt a befejezés. Tehát folytattam a javítást. Közben egyre jobban érdekelt a dolog ezért elhatároztam, hogy amit lehet megtanulok a hajóépítés terén.

Ekkor találtam az Asbóth Sándor Térségi Középiskolára Keszthelyen (http://www.asboth.sulinet.hu), ahol Magyarországon egyedül kishajó- és csónaképítő képzés folyik. Itt kitanulva a szakmát kishajó- és csónaképítő szakmunkás bizonyítványt szereztem. Közben a szakmai gyakorlatot Juhász György (Főárbóc Bt., http://www.foarboc.hu) műhelyében végeztem.

Salt Bay Skiff

A Salt Bay Skiff egy 12 lábas (3,6 m) rétegelt lemezből készült evezős, vitorlás csónak. A terveket a Woodenboat magazinban találtam (http://www.woodenboat.com). A tervezésnél szempont volt a könnyű szállíthatóság (személyautó tetőcsomagtartóján szállítható), és az egyszerű kivitelezés (amatőrök is elkészíthetik). Terhelhetősége: 150 kg.

A hajó inkább kisebb vizekre való, a balatoni hullámok talán túl nagyok neki. Eredetileg leebord-dal készült, de ennek kezelése elég nehézkes, ezért egy hosszú kielt építettem rá. A vitorlák a Tuss Sails műhelyben (http://www.tuss.vitorlazas.hu) készültek.

Rendelésre elkészítem, vagy ha valaki maga szeretné elkészíteni, akkor vállalom az anyagok beszerzését, előkészítését, illetve bármilyen köztes állapot szóba jöhet (pl. elkészítem a testet, de a felületkezelést, szerelvényezést meghagyom a megrendelőnek).

Árak

Sebrus - kajak

A Sebrus névre keresztelt kajak a http://www.clcboats.com tervei alapján készült kétszemélyes túrakajak. Építése rétegelt lemezből stich-and-glue technikával történt.

Amivel foglalkozni szeretnék: kis fa hajók építése, javítása, felújítása.

Székely András +36-30-251-76-73
szekely3@enternet.hu