scharenkreuzer.hu

Klasszikus hajók / fa hajók.

Stich and glue kajaképítés

Klasszikus fa hajók építésével, javításával kapcsolatos témák.

Re: Stich and glue kajaképítés

HozzászólásSzerző: szekely » 2012.06.30. 00:38

A terveket a Chesapeake Light Craft-tól vásároltam. Egy kétszemélyes kajakról van szó.
http://www.clcboats.com/shop/boats/boat-plans/kayak-plans/shearwater-double-tandem-sea-kayak-kit.html
szekely
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2011.09.20. 21:44

Stich and glue kajaképítés

HozzászólásSzerző: szekely » 2012.06.29. 23:39

Stich and glue kajaképítés

Elsőre nagyon egyszerűnek tűnt ez a technika. De azért vannak ennek is buktatói, itt azok következnek, amelyekbe én belefutottam..

Azt képzeltem, hogy viszonylag gyenge dróttal könnyebb lesz összeállítani a hajót. Végül a 0.75-ös réz vezeték jött be, ami elég durvának tűnik a 4-es rétegeltlemezhez képest, mégis sokkal jobban rögzíti azt, mint a korábban próbált vékonyabb huzalok. A szigetelt rézhuzalt végig fektettem az asztalon, a gyalu élét annyira engedtem ki, hogy a szigetelés vastagságánál egy kicsit kisebb legyen. Ezzel egy oldalon levágtam a szigetelés nagyját, utána már kézzel le lehet szakítani a vezetékről a többit.

Egy kajak összeállításánál a hajó úgy nyeri el végső formáját, hogy a héj alsó fele és a deck is össze van drótozva. Ekkor belülről nem lehet hozzáférni, ha valahol befelé hajlik egy palánk azt nem nagyon lehet kinyomni a helyére. Nekem maradt benne ilyen hupli, amit késöbb kellett javítanom, talán egy dróttal kihuzhattam volna a helyére, ha figyelek rá összeállítás közben.

A palánkok szélét ferdére kell gyalulni, hogy illeszkedjenek egymáshoz. A leírásom azt mondta, hogy nem baj ha jobban legyalulom a kelleténél. Ez igaz, de azért jobb, ha a közelítőleg helyes szögben vannak gyalulva a palánkok élei, a túl hegyes szögben legyalult palánk élei nem fekszenek olyan jól egymáson. Különösen pl. a kajak végeinél a palánkok egymáshoz viszonyított szöge közelít a nullához, így a végeknél szinte semennyit nem kell rézselni.

A rakodónyílásokat csak a teljes hajó összeragasztása után készítettem el, ez szerintem jó választás volt, összeállításkor a deck tartotta a formáját, a rakodónyílásokat később sem volt nehezebb megcsinálni.

Egyik réteg epoxy-t egy sörtés-szőrös hengerrel vittem fel, ez csúnya levegős lett. Egészen apró buborékok maradtak benne, amitől fehérebb lett a réteg. A szivacs henger nem csinált ilyet.

Korábban a West System epoxy-ját és pumpás adagolóit használtam, de ennél a hajónál már az Alvin Plast epoxy-ját, elektromos konyhamérleggel méregetve. Azt hittem nem lesz a kedvencem ez a méricskélés, de a végére megszerettem, most már nem térnék vissza a pumpás megoldáshoz. (A mérleget érdemes folpackba csomagolni használat előtt.)
szekely
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2011.09.20. 21:44


Vissza: Hajó építés, javításKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group • Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
Theme created by StylerBB.net
cron